Pieker jezelf niet suf, maar reflecteer in deze coronatijd!

Pieker jezelf niet suf, maar reflecteer in deze coronatijd!

Grow and Change Covid-19
Merk je op dat je regelmatig piekert over de hele corona-hectiek, over de onzekere toekomst, over de gevolgen ervan op jouw leven en dat van anderen?
 
Dat is niet zo vreemd. De financiële, economische, sociale gevolgen zijn niet te ontkennen en bovendien is er een psychologische crisis die teweeg wordt gebracht door de aanhoudende onzekerheid. Over een VUCA wereld gesproken, het onzekerheidsgevoel is nog nooit zo hoog geweest. Traumatologen voorspellen dat de coronacrisis aanzienlijk veel posttraumatische stress zal teweegbrengen.
 
Maar hoe kunnen we hier mee omgaan? Is piekeren constructief, brengt het ons iets? Kan piekeren ons helpen met het vinden van oplossingen of leren we ervan? Prof. Dr. Ernst Koster beschrijft piekeren als ronddwalen in een donkere kamer. Een donkere kamer, waarbij je bij het binnengaan, je enkel focust op negatief geladen gedachten, data en ervaringen. De kansen en opportuniteiten vallen hierbij echter uit beeld. Er is dus grote kans dat je wordt meegezogen in negatief geladen emoties, waardoor je langer in die kamer blijft en je positieve zaken uit het oog verliest. Niet echt constructief dus.
 
Het positieve aspect van piekeren is echter wel dat je reflecteert over jezelf. Hieruit kan je leren, als je dat doet in een gezonde, realistische context tenminste. Het is bijgevolg de kunst om het proces van zelfreflectie toe te passen buiten de donkere kamer van het piekeren. Om zowel positieve als negatieve zaken in beeld te laten komen, wat aansluit bij de realiteit. Het helpt wanneer je jezelf als derde persoon ziet. Op die manier zie je jezelf vaak helderder. Dan zie je niet enkel beperkingen of angst, maar ook mogelijkheden en heb je zicht op je eigen kwaliteiten. Pieker jezelf dus niet suf, maar reflecteer constructief.
 
Wij helpen je graag! ?   ?   ?
 
#growandchange #coronapiekeren #zelfreflectie

Share this post