Kwetsbaarheid leidt naar kracht, groei en innovatie.

Kwetsbaarheid leidt naar kracht, groei en innovatie.

Growandchange Blog Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is essentieel bij een groei- of coachproces.

Zonder kwetsbaarheid is het niet mogelijk om te groeien of om gecoacht te worden.

Bij een coachingproces moeten we immers kunnen starten vanuit een standvastige, authentieke basis. Je kan enkel jouw echte authentieke kern laten zien als je je kwetsbaar opstelt. Maar als je laat zien wie je echt bent en wat er in je omgaat, impliceert dit echter ook het risico om gekwetst te worden. En dat is niet altijd zo evident.

Daarom garandeert Grow&Change tijdens coachsessies 100% veiligheid en confidentialiteit.

Een kreeft die groeit is een goede metafoor voor de noodzaak van kwetsbaarheid in een coachproces:

Wanneer de schelp van een kreeft knelt en te nauw voelt, verstopt ze zich achter een rots. Daar werpt ze haar schelp af. Op dat moment heeft ze geen enkele bescherming rond haar tere lichaam en is ze zeer kwetsbaar. Maar de rots biedt haar veiligheid tot ze getransformeerd is, tot ze een nieuwe schelp heeft gevormd. De nieuwe schelp is groter en sterker. De kreeft heeft weer ruimte en kan verder. Toch heeft deze groei kwetsbaarheid gevergd. Dit proces is exact hetzelfde als het coachproces van de mens bij verandering en groei. Kwetsbaarheid opent de deur naar transformatie, naar groei, nieuwe mogelijkheden en innovatie. Grow&Change tracht hierbij de rots te zijn, die jou veiligheid en vertrouwen waarborgt.

 

In bedrijfsculturen wordt kwetsbaarheid spijtig genoeg vaak geweerd omdat het als “zwak” wordt beschouwd. Jammer, want kwetsbaarheid is precies de oorsprong van de authentieke kracht. Indien kwetsbaarheid een plaats krijgt, krijgt creatieve groei ook ruimte. Het leidt bovendien tot echte verbinding tussen teamleden en tot loyaliteit tussen de visie en de missie van het bedrijf en zijn medewerkers. Het zorgt voor loyaliteit van medewerkers aan teamdoelstellingen, KPI’s, doelen, op basis van persoonlijke motivatie, waarden en normen. Kwetsbaarheid impliceert duurzaam ondernemen omdat het leidt tot creativiteit en de moed om te falen, zodat kansen worden gezien en benut. Daarnaast zorgt het voor gevoeligheid en finesse, zodat het product of de dienst zo goed mogelijk op de klant kan worden afgestemd en medewerkers kunnen blijven innoveren.

In de kwetsbaarheid van organisaties ligt ook dikwijls de voedingsbodem van haar authentieke kracht. Grow&Change helpt organisaties en haar werknemers deze te ontdekken.

#growandchange #dekrachtvankwetsbaarheid

Share this post